Monday

Kisah Awal Tahun Baru - Sikuel










* gambar-gambar dari kamera Tom Rosyam Yes, Peijan Penchala dan Syimir Juih*


Beberapa hari sebelum tahun baru 2010 sorang teman kawan, Peijan Penchala hantar SMS kat kawan. Ngajak kawan outing ke Kuala Kubu Baru. Petangnya mandi sungai entahapanamanya.
Kawan reply pendek; "On" balas kawan. Rasanya dia hantar kat ramai budak-budak lain sekali.

Malam tahun baru pulak, sorang lagi teman kawan, ngajak teman-teman lain pergi nengok bintang kat rumah dia. Atas bukit kat Sungai Penchala tu. Malam tu sekor bintang pun kawan tak nampak. Nak tunggu yang lain-lain join sekali, kawan dan teman-teman pun pergi mencekik dulu di Kayu Nasi Kandar Dataran Prima. Kemudian jumpa pulak teman-teman yang lain kat Rasta TTDI. Mencekik lagi. Mana la badan kawan ni tak taff?

Masa makan tu, kawan ada bertanya pada teman-teman lain, kot-kot diorang nak follow sekali pergi outing esoknya. Masing-masing ada hal. Iyelah, yang ada sibuk cari barang hantaran, yang ada sibuk dengan job, yang ada pulak sibuk main basikal. Ada pulak yang sibuk nak cari tenggiling. Nak jual kat cina bukit katanya. Dapat jugak income tahun baru.

Esok paginya, kawan pun gerak la ke Kuala Kubu Baru (KKB) dengan teman-teman lain. Dengan berbekalkan 2 buah kereta MyVi hitam bernombor plat WQE 1201 dan WST 5222 bersport rim 17" lengkap dengan sistem audio Kicker dan berenjinkan MyVi stended, tak lupa juga kamera, filem, bekalan makanan dan prop yang ada, kawan, Delina, Peijan Penchala, Syimir Juih, Tom Rosyam Yes, Fahmi 'Barney' Itu, Ainstoken dan adik Ainstoken, lincah ke Kuala Kubu Baru sambil sing along dalam kereta.

Sampai Kuala Kubu Baru, kitorang singgah ke Stesen Keretapi KKB. Ripsta dari Ipoh dah tercirit-cirit tunggu kitorang. Ikut hati malas nak bawak sekali. Maklumlah, dia orang tua. Kang sakit kepala tengah jalan, kitorang jugak yang risau. Nak cari klinik, bukan masak pun dengan area kat KKB tu. Tapi sebab dah sampai kat KKB tu, sekali jalan jek la.

Sampai je kat KKB tu, kitorang pun berjimba sakan. Pekan tu kitorang yang punya. Nampak macam tak ramai penduduk. Kawan perasan pakcik-pakcik manjang ushar kitorang jek. Lepas tu baru kawan perasan, hari tu hari Jumaat. Tengah hari buta terpacak kat tengah pekan. Lain-lain semua pakai baju melayu. Ehe...

Ekspidisi ke sungai apebendentah pun bermula selepas selesai snap sana sini kat pekan KKB tu. Peijan Penchala sebagai ketua ekspidisi guide kawan dari depan. Sampai kat sungai, parking penuh. "Kita tengok depan lagi. Kot-kot ada parking kosong." kata Peijan Penchala. Kawan pun follow saja. Depan lagi punya depan lagi, parking masih penuh. Ha.. depan lagi, depan lagi, tau-tau sampai Fraser Hill. Dah sampai situ, tak reti-reti nak parking. Terasa la macam duduk kat negeri omputih.

Jam pukul 3 petang masa sampai kat puncak. Ini tak boleh jadi. Rugi naik sekejap je nih. Nak kena stay satu malam kurang-kurang nih. Kawan nak jugak tau apa rasa belenggeng malam-malam buta kat atas. Apa rasa makan megi time berkabus. Yang mana memula ragu-ragu, hujung-hujung semua surrender. Semua nak merasa stay satu malam kat atas tu. Dengan kelebihan Fahmi 'Barney' Itu yang ada "kabel" kat Fraser Hill tu, kitorang pun dapat la stay satu malam dengan harga yang sangat kena dengan kitorang yang berada digolongan kelas ketiga ni.

Pengajaran dari trip ni, lepas ni kalau kata ada trip jek, mesti kena bawak baju seluar spare. Kalau tak, jadi macam trip ni. 2 hari dengan baju seluar yang sama. Haha.

Kejadian semasa trip:
- Makan cendol sambil layan artikel kat cermin kedai kat KKB.
- Peijan Penchala dan Ripsta memula tak nak stay kat Fraser Hill. Last-last, diorang yang terlebih enjoy.
- Ripsta tak sakit kepala langsung masa kat Fraser Hill.
- Ainstoken bilang, kasut Ripsta bau ikan masin.
- Kitorang jadi penyelamat bagi kehilangan seorang budak perempuan. Hero sungguh.
- Tekaan kawan nama budak kecik tu tepat. Heheh.
- Turun dari Fraser Hill, Ripsta start sakit kepala balik.
- Ainstoken muntah. Mabuk masa on the way balik.
- 2 hari straight kawan pakai baju seluar yang sama.

7 comments:

iyan said...

macam gampang piejan pencala!

mim said...

rosyam yes
hahahaha

Anonymous said...

aku suka gambar kau peluk tubuh berambut kembang! kool!! hahahah!

delina said...

REPEAT! REPEAT!

jenjibam said...

iyan: betul ape..
mim: yes..op kos.
aja: tak gitu pun aku tetap kool.
delina: pastinya.

rosyam yes said...

baraiii....

ripsta said...

makaih sedap mike bahan teman ye...damnn

insyaAllah ade rezeki kite jumpa lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...